Železnice BTK povede ke zvýšení tranzitního potenciálu zemí regionu

Železnice Baku-Tbilisi-Kars (BTK) bude sloužit ke zvýšení tranzitního potenciálu zemí regionu. Prohlásil to Javid Gurbanov, předseda Ázerbájdžánských železnic CJSC, během setkání s delegací pod vedením generálního ředitele pro mobilitu a dopravu Evropské komise Henrika Hololeiho.

Javid Gurbanov zde hovořil o trans-kaspické mezinárodní dopravní trase (TITR), dopravních koridorech “sever-jih”, “jih-západ” a zejména o železnici Baku-Tbilisi-Kars, která byla uvedena do provozu v říjnu loňského roku.

Henrik Hololei vysoce ocenil posílení transportního a logistického potenciálu Ázerbájdžánu a práci země při spuštění železnice BTK a zřízení dalších mezinárodních dopravních koridorů. Strany rovněž diskutovaly o rozšíření vzájemné spolupráce.

Železnice BTK je postavena na základě mezivládní dohody Ázerbájdžán – Gruzie – Turecko. Hlavním cílem projektu je zlepšit hospodářské vztahy mezi těmito zeměmi a získat přímé zahraniční investice díky propojení Evropy a Asie. V první fázi je linka určena k přepravě jednoho milionu cestujících a 6,5 ​​milionu tun nákladu. Tato kapacita postupně dosáhne 3 milionů cestujících a 17 milionů tun nákladu.

Ázerbájdžán je v současné době velkým příjemcem pomoci a investic do infrastruktury z EU.
V únoru 2017 zahájily EU a Ázerbájdžán jednání o nové strategické dohodě, která nahradí starou. EU je prvním obchodním partnerem Ázerbájdžánu, který představuje 51 % celkového obchodu Ázerbájdžánu.

ƏLAQƏ

E-mail vasitəsilə

 

info@ea-coc.com

 

Bizim ünvanımız

Avropa-Azərbaycan Ticarət Palatası
Jana Masaryka 252/6, 120 00 Prague 2
Şirkətin VÖEN - i: 059 05 052

 
 

BİZNES MƏLUMAT

Palata Praqanın Bələdiyyə Məhkəməsi tərəfindən
saxlanılan reyestrdə qeydiyyatdan keçmişdir,
qeydiyyat nömrəsi L 68064,
hüquqi statusu: birliy