Růst HDP Ázerbájdžánu dosáhl 1,4 procenta

Ázerbájdžánský HDP dosáhl v roce 2018 téměř 79,8 miliardy manátů, což je o 1,4 procenta více než ve stejném období roku 2017. Uvádí to zpráva Výboru pro státní statistiky. Objem HDP na obyvatele činil 8 126,2 manátů.

Ropný sektor zůstává nejdůležitějším prvkem ázerbájdžánského modelu sociálně-ekonomického rozvoje. Ázerbájdžán vyváží ropu do více než 20 zemí světa a v důsledku toho je značná část příjmů v rozpočtu z tohoto odvětví. Mezitím vláda aktivně usiluje o rozvoj neropného sektoru ekonomiky.

Podle výsledků vykazovaného období vzrostl objem HDP v neropném sektoru Ázerbájdžánu o 1,8 procenta oproti roku 2017, zatímco v odvětví ropy a plynu se zvýšil o 0,6 procenta.

Stavební sektor, doprava, ICT a cestovní ruch jsou velmi důležitá odvětví pro rozvoj neropného potenciálu země. Zvyšující se vládní příjmy z těchto odvětví sníží závislost na příjmech z odvětví ropy a zemního plynu.

Během vykazovaného období byl růst ve všech odvětvích hospodářství s výjimkou odvětví stavebnictví.

Ázerbájdžánské hospodářství je na stupni zotavení se z cenového šoku ropy v roce 2014 a následné politické reakce, která zahrnovala devalvaci směnných kurzů, přísnější fiskální politiku a nákladnou restrukturalizaci bankovního sektoru. Tyto faktory vedly ke zvýšení investic do neropného odvětví a uvolnění měnové politiky.

Očekává se, že růst ropy v Ázerbájdžánu se do roku 2023 postupně zvýší na zhruba tři až čtyři procenta.

ƏLAQƏ

E-mail vasitəsilə

 

info@ea-coc.com

 

Bizim ünvanımız

Avropa-Azərbaycan Ticarət Palatası
Jana Masaryka 252/6, 120 00 Prague 2
Şirkətin VÖEN - i: 059 05 052

 
 

BİZNES MƏLUMAT

Palata Praqanın Bələdiyyə Məhkəməsi tərəfindən
saxlanılan reyestrdə qeydiyyatdan keçmişdir,
qeydiyyat nömrəsi L 68064,
hüquqi statusu: birliy