Ázerbájdžán připravuje novou dohodu o partnerství s EU

Ázerbájdžán připravuje novou partnerskou dohodu o spolupráci s Evropskou unií do roku 2020, řekl náměstek ministra zahraničí Mahmud Mammadguliyev. Dokument bude zahrnovat různé oblasti spolupráce včetně oblasti vědy a vzdělávání.

„Práce na přípravě dokumentu budou dokončeny v nejbližších dnech. Dokument bude předložen EU v červenci,“ dodal Mammadguliyev. Poznamenal, že Ázerbájdžán a EU podepsaly mnoho dokumentů zahrnujících oblast vědy a vzdělávání, neexistuje však intenzivní činnost v této oblasti, kromě individuálních projektů, kterých se účastní vysoké školy.

„Spolupráce mezi Ázerbájdžánem a Evropou pokračuje na velmi pozitivní úrovni. Probíhají jednání o přípravě nové dohody týkající se strategické spolupráce s EU. Ta zahrnuje tři oblasti: politiku a bezpečnost, obchod a investice a třetí sektorový směr, který zahrnuje oblasti jako energetika, hospodářství, doprava, věda atd.,“ řekl Mammadguliyev.

Nová dohoda by měla nahradit dohodu o partnerství a spolupráci z roku 1996 a měla by lépe zohledňovat společné cíle a výzvy, kterým EU a Ázerbájdžán čelí. Nabídne obnovený základ pro politický dialog a vzájemně prospěšnou spolupráci mezi EU a Ázerbájdžánem.

CONTACT US

Via e-mail

 

info@ea-coc.com

 

Our address

European-Azerbaijan Chamber of Commerce
Jana Masaryka 252/6,
120 00 Prague 2
ID: 059 05 052

 

business information

Recorded in the Register
administrated by the City Court in Prague,
file reference L 68064,
legal status: association