Dle analytika je Ázerbájdžán díky Heydaru Alijevovi nejdůležitější zemí jižního Kavkazu

Díky národnímu vůdci Heydaru Alijevovi je Ázerbájdžán nejdůležitější zemí na jihu Kavkazu, uvedl známý ruský politický analytik, bývalý poslanec Sergej Markov.

„Není pochyb o tom, že Heydar Alijev byl jedním z největších vůdců postsovětských zemí,” řekl Markov. „Zajistil rychlý a efektivní rozvoj ázerbájdžánské ekonomiky. Před ním byl Ázerbájdžán agrární zemí. Hejdar Alijev dokázal zajistit rychlý růst produktivity práce a také se mu podařilo lobovat za investice do rozvoje průmyslového potenciálu Ázerbájdžánu v Moskvě. Významné byly také investice do vývoje vědy a kultury, a proto se udál rychlý vývoj Ázerbájdžánu a vytvoření jeho moderního ekonomicko-společenského systému.”

Markov také poznamenal, že poté, co Ázerbájdžán získal nezávislost, zabránil Heydar Alijev zuřivé občanské válce, která vznikla kvůli extrémně neprofesionální a radikální politice Ázerbájdžánské strany lidové fronty. Také podle něj dokázal vyřešit problém radikalismu tak, že vytvořil model, který na jedné straně zajistil respekt náboženské tradice a na druhé straně nejsilnější potlačování všech projevů radikalismu.

Jeho role byla prý důležitá i pro rozvoj ropného a plynárenského sektoru Ázerbájdžánu, včetně položení základu pro přepravu ázerbájdžánských energetických zdrojů na evropské trhy.

„Hejdar Alijev je velkým synem ázerbájdžánského lidu a je velké štěstí a úspěch Ázerbájdžánců, že tak velký politik zastával nejvyšší státní post,” řekl Markov. „Proto je Ázerbájdžán nyní nejdůležitější zemí na jihu Kavkazu.”

CONTACT US

Via e-mail

 

info@ea-coc.com

 

Our address

European-Azerbaijan Chamber of Commerce
Jana Masaryka 252/6,
120 00 Prague 2
ID: 059 05 052

 

business information

Recorded in the Register
administrated by the City Court in Prague,
file reference L 68064,
legal status: association