Bude trasa Kaspické – Černé moře konkurovat BTK železnici?

Trasa mezinárodního dopravního koridoru Kaspické moře – Černé moře nabízí Ázerbájdžánu velké výhody a benefity, řekl Akademik Mustafajev, národní tajemník Ázerbájdžánu v IGC TRACECA, která se zabývá dopravou a logistikou.

Dodal, že téma mezinárodního dopravního koridoru Kaspické moře – Černé moře se stalo relevantním již v roce 1998.

„Tato trasa by umožnila přístup asijským zemím do Evropy přes Kaspické moře a stejně tak Ázerbájdžánu a Gruzii přes Černé moře,” poznamenal. „Vícestranná dohoda podepsaná hlavami států a vlád dvanácti států jasně definuje délku tras, tarify a slevy na tarify železniční dopravy. Dokument obsahuje také čtyři technické přílohy týkající se námořní plavby, silniční dopravy, železniční dopravy i celních režimů.“

Tato trasa se podle něj stala méně populární po spuštění železnice Baku-Tbilisi-Kars (BTK). „Ale tak to není. Před několika lety se gruzínská strana obávala trasy BTK, jelikož si myslela, že gruzínské černomořské přístavy zůstanou nevytížené. Ázerbájdžán dokázal přesvědčit gruzínskou stranu, že zboží do Evropy bude dále přepravováno přes Ázerbájdžán a Gruzii gruzínskými přístavy ve stejném objemu, zatímco kontejnerová přeprava bude využívat především Baku-Tbilisi-Kars železnici,“ řekl.

Předpokládá se, že počet kontejnerů z Číny a zemí střední Asie dosáhne v příštích 5 letech přibližně 500 000 kusů. „Pokud máme vzít v úvahu více než 20 000 kontejnerů, které se v současné době přepravují přes Kaspické moře, pak je jasné, že dopravní projekt nabízí pro Ázerbájdžán obrovské výhody,“ řekl Mustafajev.

CONTACT US

Via e-mail

 

info@ea-coc.com

 

Our address

European-Azerbaijan Chamber of Commerce
Jana Masaryka 252/6,
120 00 Prague 2
ID: 059 05 052

 

business information

Recorded in the Register
administrated by the City Court in Prague,
file reference L 68064,
legal status: association