Ázerbájdžán zaujímá jedinečnou geografickou polohu na Nové hedvábné stezce

Ázerbájdžán leží na jedinečné geografické poloze na Nové hedvábné stezce, řekl Bruce Pannier, expert na Střední Asii.

„Ázerbájdžán zaujímá unikátní geografickou polohu, a to u mnoha nových obchodních cest. Železniční trasy z Číny procházejí Kazachstánem do kaspických přístavů v Kazachstánu a také do kaspického přístavu v Turkmenistánu ve městě Turkmenbashi, kde lze zboží naložit na lodě do Ázerbájdžánu. Toto zboží může být také naloženo na lodě v černomořských přístavech v Gruzii a posláno do rumunských nebo bulharských přístavů pro následnou přepravu do Evropy. Zboží z Evropy a Turecka může může být přepravováno tou stejnou cestou,“ popsal.

Podle Panniera ve všech případech toto zboží projíždí Ázerbájdžánem, což znamená, že Ázerbájdžánu budou vyplaceny poplatky za používání železnic i nakládku a vykládku na ázerbájdžánském kaspickém pobřeží.

„Objem příjmů, které by trasa přinesla Ázerbájdžánu, se bude samozřejmě lišit v závislosti na dopravě, ale vždy bude na této trase přepravováno zboží, které přinese příjmy do státních pokladen ázerbájdžánského státu,” poznamenal expert.

Dodal, že přeprava zboží využívající pouze železnice (z Číny přes Rusko a do Evropy) by byla rychlejší a pravděpodobně levnější, ale Čína zdůraznila, že Belt and Road Initiative zahrnuje námořní trasy, které zajistí, že ázerbájdžánské přístavy nebudou nikdy vynechány.

Nová hedvábná stezka neboli Belt and Road Initiative je ambiciózní projekt, jehož cílem je výrazně posílit obchodní cesty. Pannier dodal, že pokud bude úspěšná, spojí tato síť v odhadované hodnotě 1 bilionu dolarů desítky zemí po celém světě.

Ázerbájdžán se v říjnu 2018 stal signatářem Deklarace Partnerství Belt and Road Energy. Dokument zdůraznil, že iniciativa Belt and Road Initiative poskytne nové příležitosti pro mezinárodní spolupráci jako otevřená a inkluzivní platforma.

CONTACT US

Via e-mail

 

info@ea-coc.com

 

Our address

European-Azerbaijan Chamber of Commerce
Jana Masaryka 252/6,
120 00 Prague 2
ID: 059 05 052

 

business information

Recorded in the Register
administrated by the City Court in Prague,
file reference L 68064,
legal status: association