Na ázerbájdžánsko-českém obchodním fóru byly projednány prioritní oblasti spolupráce obou zemí

Ázerbájdžán a Česká republika mají velký potenciál pro rozvoj vztahů v mnoha oblastech, uvedl na ázerbájdžánsko-českém obchodním fóru v Baku dne 12. září ázerbájdžánský ministr hospodářství Shahin Mustafayev.

„Naše země mají velký potenciál pro rozvoj vztahů v oblasti financí, průmyslu, strojírenství a chemického průmyslu,” uvedl.

Ministr zmínil plánovanou spolupráci mezi automobilkou Ganja a společností Tatra a zdůraznil vývoj vztahů v oblasti léčiv.

„V loňském roce podepsala automobilka Ganja memorandum o spolupráci s Tatrou, které se týká montáže nákladních vozidel Tatra. Myslím, že výroba začne v příštích dvou letech,” uvedl Mustafayev.

Zmínil také účast českých firem na vývoji dopravního systému Ázerbájdžánu a mluvil o velkých příležitostech při výrobě železničních vagónů, se kterou má ČR velkou zkušenost. Ministr dále zdůraznil, že obě země mají zájem o zvýšení vzájemných investic.

„Investice České republiky do Ázerbájdžánu k dnešnímu dni činí 30 milionů dolarů a investice Ázerbájdžánu v České republice jsou o něco vyšší,” uvedl Mustafayev.

V současné době působí v Ázerbájdžánu 25 českých firem a české společnosti jsou dodavateli v osmi projektech, jejichž celkové náklady přesahují 2 miliardy dolarů.

„Samozřejmě, že tyto ukazatele jsou daleko od našich možností a potřebujeme i nadále vzájemné investice zvyšovat,” uvedl ministr.

Mustafayev dále poznamenal, že Ázerbájdžán je hlavním obchodním partnerem České republiky mezi zeměmi jižního Kavkazu, jelikož představuje 85 % obchodu České republiky se zeměmi daného regionu.

„Na konci roku 2017 se obchodní obrat Ázerbájdžánu s Českou republikou více než zdvojnásobil oproti konci roku 2016. Je povzbudivé, že pozitivní trend pokračuje i v letošním roce,” uvedl ministr a poznamenal, že v první polovině letošního roku obrat obchodu vzrostl téměř dvojnásobně oproti stejnému období loňského roku.

Česká ministryně průmyslu a obchodu Marta Novaková uvedla, že ázerbájdžánský trh je pro ČR atraktivní a země má zájem o založení společných podniků s Ázerbájdžánem. Poznamenala, že největší význam pro české podnikatele má farmaceutický a petrochemický průmysl a zmínila se o možnosti založení společného podniku na výrobu železničních vozů.

„Ázerbájdžán je náš tradiční partner. Nemáme mezi sebou žádné politické nebo ekonomické problémy. Jsme připraveni podělit se o své zkušenosti s ázerbájdžánskými partnery a poskytnout technologie v oblasti zpracování domovního odpadu, stavebnictví, dopravy, energetiky a léčiv,” uvedla.

Česká ministryně rovněž zaznamenala příležitosti k založení společných podniků v petrochemické oblasti a připomenula, že v roce 2019 se v Praze uskuteční pravidelné schůzky ázerbájdžánsko-české mezivládní komise pro hospodářskou spolupráci. Česká republika má také zájem o zvýšení dovozu ropy z Ázerbájdžánu.

Diplomatické vztahy mezi Ázerbájdžánem a Českou republikou vznikly v lednu 1993. Dnes Ázerbájdžán výrazně zvyšuje energetickou bezpečnost České republiky, protože je po Rusku druhým největším dodavatelem ropy do země. Ropa a ropné produkty představují více než 80 procent obratu mezi Ázerbájdžánem a Českou republikou. Čeští podnikatelé naopak hrají aktivní roli v ázerbájdžánské ekonomice tím, že se angažují jako dodavatelé v různých projektech v zemi.

Podle údajů státního celního výboru Ázerbájdžánu činil obrat obchodu mezi Ázerbájdžánem a Českou republikou v lednu až červenci 2018 473 milionů dolarů, z čehož téměř 394,3 milionu dolarů připadalo na vývoz ázerbájdžánských výrobků do České republiky.

ƏLAQƏ

E-mail vasitəsilə

 

info@ea-coc.com

 

Bizim ünvanımız

Avropa-Azərbaycan Ticarət Palatası
Jana Masaryka 252/6, 120 00 Prague 2
Şirkətin VÖEN - i: 059 05 052

 
 

BİZNES MƏLUMAT

Palata Praqanın Bələdiyyə Məhkəməsi tərəfindən
saxlanılan reyestrdə qeydiyyatdan keçmişdir,
qeydiyyat nömrəsi L 68064,
hüquqi statusu: birliy