České firmy chtějí rozšířit svou působnost v Ázerbájdžánu

České společnosti se snaží rozšířit svou působnost v Ázerbájdžánu a posílit spolupráci s ázerbájdžánskými podnikateli.

Předseda představenstva České obchodní a průmyslové komory pro země SNS František Masopust, který se účastnil ázerbájdžánsko-českého obchodního fóra v Baku, uvedl, že do Baku dorazilo asi 25 českých firem, jejichž cílem je najít v Ázerbájdžánu partnery k založení společných podniků.

„V posledních deseti letech sem naše společnosti přicházejí s železnou pravidelností. Během tohoto období se nám podařilo v České republice šířit informace o vaší zemi a naše společnosti rády využívají nabídek obchodních cest do Ázerbájdžánu. Především nás přitahuje hospodářská stabilita a bezpečnost ve vaší zemi. Když jsme poprvé vstoupili na ázerbajdžánský trh před 12 až 15 lety, cítili jsme, že ve srovnání s vašimi sousedními zeměmi zde na nás čeká více vyhlídek na obchodní činnost. Nyní jsme přesvědčeni, že jsme tehdy udělali správný krok,” řekl Masopust.

Masopust uvedl, že čeští podnikatelé jsou připraveni navazovat kontakty s ázerbajdžánskými partnery v řadě oblastí. Pokud jde o formu spolupráce, poznamenal, že české firmy preferují především partnerství na úrovni operací vývozu a dovozu.

„Máme zájem o zvýšení investic, ale faktem je, že finanční kapacita českých firem není tak velká, aby mohly realizovat velké investiční příležitosti. Státní podpora je ke zvýšení investic nezbytná,” uvedl Masopust.

Diplomatické vztahy mezi Českou republikou a Ázerbájdžánem byly založeny v roce 1993. Dnes Ázerbájdžán výrazně zvyšuje energetickou bezpečnost České republiky, neboť jeho ropa představuje třetinu roční spotřeby země. Ázerbájdžán, který významným způsobem přispěl k diverzifikaci českých energetických zdrojů, se proto stal důležitým strategickým partnerem této evropské země.

V současné době je v Ázerbájdžánu 25 společností s českým kapitálem. Během minulého období investovala Česká republika do ekonomiky Ázerbájdžánu 30 milionů dolarů. České firmy jsou dodavateli v osmi státních projektech, jejichž celková hodnota přesahuje 2 miliardy dolarů.

Kromě toho koncem roku 2017 podepsalo vedení společnosti Ganja Automobile Plant a zástupci české automobilky TATRA memorandum, podle něhož od roku 2018 budou v Ázerbájdžánu vyráběny různé vozy Tatra.

Objem obchodu mezi Ázerbájdžánem a Českou republikou dosáhl v lednu až červenci 2018 473 milionů dolarů, z čehož 394,3 milionu dolarů připadalo na vývoz ázerbájdžánských výrobků do České republiky.

ƏLAQƏ

E-mail vasitəsilə

 

info@ea-coc.com

 

Bizim ünvanımız

Avropa-Azərbaycan Ticarət Palatası
Jana Masaryka 252/6, 120 00 Prague 2
Şirkətin VÖEN - i: 059 05 052

 
 

BİZNES MƏLUMAT

Palata Praqanın Bələdiyyə Məhkəməsi tərəfindən
saxlanılan reyestrdə qeydiyyatdan keçmişdir,
qeydiyyat nömrəsi L 68064,
hüquqi statusu: birliy