Ázerbájdžán chce využít všech možností alternativní energie

Rostoucí poptávka po energii a ekologické problémy spojené s výrobou tradiční energie způsobují stále větší poptávku po alternativních zdrojích energie.

Ázerbájdžán, země bohatá na uhlovodíky, si klade za cíl zajistit vývoj alternativní energie a co nejrozšířenější využívání obnovitelných zdrojů. V rámci toho země přistoupila k řadě opatření. Pod vedením prezidenta Ilhama Alijeva úspěšně realizuje státní program rozvoje tohoto druhu energie do roku 2020. Podle analýzy, kterou země provedla, je výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů se stávajícími sazbami elektřiny pro investory výhodná.

Státní agentura pro alternativní a obnovitelné zdroje energie Ázerbájdžánu určila oblasti, kapacity a částky, které mají být investovány do výroby 4 200 megawattů v letech 2018-2020. V příštích letech agentura plánuje realizovat 23 projektů v hodnotě zhruba 13 milionů manátů v rámci Strategického plánu rozvoje veřejných služeb (elektrická a tepelná energie, voda a plyn).

Mezitím Ázerbájdžán zamýšlí být také obchodním hráčem na trhu s alternativní energií tím, že bude vyvážet více moderních solárních panelů na mezinárodní trh.

Dnes je podíl alternativních zdrojů energie v dodávce elektřiny Ázerbájdžánu 9,5 procenta. Země je schopna plně uspokojit své vlastní energetické potřeby a snaží se dodávat energii na evropský trh.

CONTACT US

Via e-mail

 

info@ea-coc.com

 

Our address

European-Azerbaijan Chamber of Commerce
Jana Masaryka 252/6,
120 00 Prague 2
ID: 059 05 052

 

business information

Recorded in the Register
administrated by the City Court in Prague,
file reference L 68064,
legal status: association