Ázerbajdžánská ekonomika roste, uvádí zpráva agentury Fitch

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings zaznamenala zlepšení makroekonomických ukazatelů v Ázerbájdžánu. Zpráva agentury uvádí, že v lednu až září 2018 ekonomika Ázerbájdžánu meziročně vzrostla o 0,8 procenta, zatímco tempo růstu HDP bez ropného průmyslu činilo jedno procento. Inflace prudce klesla z 12,9 % na konci roku 2017 na 2,4 % do konce října 2018.

Podle zprávy centrální banka Ázerbájdžánu (CBA) snížila v minulém měsíci diskontní sazbu na 9,75 procenta. Státní fond ropného fondu Ázerbájdžánu (SOFAZ) vzrostl na konci roku 2017 na 39 miliard dolarů. Dále agentura uvedla, že dolarizace v bankovním sektoru klesá.

Analytici společnosti Fitch se domnívají, že údaje potvrzují oživení Ázerbájdžánu z cenového šoku ropy v roce 2014 a následnou politickou reakci, která zahrnovala devalvaci směnných kurzů, přísnější fiskální politiku a nákladnou restrukturalizaci bankovního sektoru.

Tyto faktory umožnily orgánům, aby zvýšily investice do neropného sektoru, uvolňovaly měnovou politiku a podporovaly postupné zvyšování úvěrů.

CONTACT US

Via e-mail

 

info@ea-coc.com

 

Our address

European-Azerbaijan Chamber of Commerce
Jana Masaryka 252/6,
120 00 Prague 2
ID: 059 05 052

 

business information

Recorded in the Register
administrated by the City Court in Prague,
file reference L 68064,
legal status: association