Podle velvyslance se Kazachstán a Ázerbájdžán mohou stát tranzitním centrem mezi Evropou a Asií

V prvních devíti měsících roku 2018 vzrostl vzájemný obchodní obrat mezi Ázerbájdžánem a Kazachstánem o 65,6 procenta, uvedl kazašský velvyslanec Beibit Issabayev.

„Ázerbájdžánské vývozy do Kazachstánu, které činí téměř 36 milionů dolarů, vzrostly o 65,1 procenta, zatímco dovoz z Kazachstánu do Ázerbájdžánu vzrostl o více než 133 milionů dolarů, což představuje nárůst o 65,8 procenta,” uvedl Issabajev.

Diplomat připomněl, že v dubnu loňského roku prezidenti Ázerbájdžánu a Kazachstánu instruovali vlády, aby do roku 2020 zdvojnásobily objem vzájemného obchodu.

„Myslím, že do konce letošního roku dosáhneme nárůst o 85-90 procent, a tak bez čekání na rok 2020 splníme pokyny našich prezidentů,” uvedl Isabayev.

Co se týče přepravy, diplomat poznamenal, že v období leden až říjen 2018 objem přepravy zboží mezi Kazachstánem a Ázerbájdžánem činil 1,55 milionu tun. Tranzitní doprava na území Kazachstánu vzrostla o 29 900 tun (85 procent) kvůli růstu přepravy potravin do zemí střední Asie.

„Vzhledem k tomu, že Kazachstán a Ázerbájdžán leží na Velké hedvábné stezce, přeprava je jednou z nejdůležitějších a nejdůležitějších složek spolupráce mezi našimi zeměmi,” řekl Issabajev.

Velvyslanec dodal, že uvedení železnice Baku-Tbilisi-Kars do provozu v loňském roce významně rozšířilo tranzitní dopravní koridor mezi Ázerbájdžánem a Kazachstánem.

„Celkově se mezi našimi zeměmi vytvořila pevná základna v tranzitním a dopravním sektoru a poskytla Kazachstánu a Ázerbájdžánu příležitost stát se tranzitním uzlem pro nákladní dopravu mezi Evropou a Asií,” dodal Issabajev.

CONTACT US

Via e-mail

 

info@ea-coc.com

 

Our address

European-Azerbaijan Chamber of Commerce
Jana Masaryka 252/6,
120 00 Prague 2
ID: 059 05 052

 

business information

Recorded in the Register
administrated by the City Court in Prague,
file reference L 68064,
legal status: association