V odvětví obnovitelných zdrojů v Ázerbájdžánu může být použita česká technologie

Oblasti, které chce prioritně rozvíjet ázerbájdžánská vláda za účelem diverzifikace ekonomiky a podpory rozvoje neropného odvětví, mohou představovat příležitosti pro české společnosti. Prohlásila to česká ministryně průmyslu a obchodu Marta Novaková.

„Jedná se hlavně o zemědělství, chemický a zpracovatelský průmysl, strojírenství, služby (zejména dopravu, logistiku, cestovní ruch) a IT,” poznamenala Nováková.

Zdůraznila, že velké příležitosti představují nové projekty zaměřené na modernizaci dopravní infrastruktury, jako je rekonstrukce silniční a železniční sítě. České společnosti podle ní mohou v Ázerbájdžánu uspět i jako dodavatelé v oblasti léčiv, elektrotechniky, spotřební elektroniky a ekologických technologií.

Nováková také zdůraznila, že existuje velký potenciál pro budoucí spolupráci v oblasti obnovitelných zdrojů energie, přičemž technologie českých společností mohou být aplikovány v oblasti obnovitelných zdrojů energie a zlepšit účinnost energetického průmyslu Ázerbájdžánu.

Česká ministryně dále uvedla, že v Ázerbájdžánu je kladen důraz také na výstavbu čističek odpadních vod, úpravny vody a čištění kontaminované půdy.

„Pokud jde o společné projekty, vím, že obě strany jsou připraveny podporovat kroky vedoucí k silnějšímu a stabilnějšímu partnerství mezi českými a ázerbájdžánskými společnostmi ve výše uvedených oblastech. Shodli jsme se, že společné podniky jsou jednou z nejzajímavějších alternativ našich partnerství na obchodní úrovni,” uvedla.

Podle Státního celního výboru Ázerbájdžánu činil obchodní obrat s Českou republikou v roce 2018 1,04 miliardy dolarů. Ve srovnání s ukazatelem za stejné období loňského roku vzrostl obchodní obrat mezi zeměmi o 36,5 procenta, zatímco vývoz ázerbájdžánských výrobků se zvýšil téměř dvakrát.

KONTAKTUJTE NÁS

Napište nám

 

info@ea-coc.com

NAŠE ADRESA

Evropsko-Ázerbájdžánská obchodní komora z.s.
Jana Masaryka 252/6,
120 00 Praha 2
IČO: 059 05 052

OBCHODNÍ INFORMACE

zapsaná v rejstříku vedeném u
Městského soudu v Praze,
spisová značka L 68064,
právní forma spolek