Ázerbájdžán je schopen se plně samozásobit potravinami

Ázerbájdžán má velmi příznivé podmínky pro produkci všech produktů, které se zahrnují do potravinového koše, uvedl bývalý ministr zemědělství Nachičevanské autonomní republiky Rajab Orujov.

„Zaprvé musíme uspokojit potřebu strategických produktů, což se týká především pšenice a sóji. Ázerbájdžán například dováží sójové boby v hodnotě 60 až 70 milionů dolarů ročně, což znamená vážnou ztrátu devizových rezerv,” řekl Orujov.

Ex-ministr se domnívá, že v zemi jsou všechny nezbytné půdní a klimatické podmínky pro pěstování pšenice a sóji. Ázerbájdžán podle něj musí v blízké budoucnosti přejít k intenzivnímu rozvoji zemědělství s využitím nových technologií.

„Domnívám se, že země potřebuje přejít z rozsáhlého do intenzivního rozvoje zemědělství pomocí inovativních technologií a zvýšení výnosů. Jinak vzhledem k nárůstu populace Ázerbájdžánu v několika málo letech již nebude půda moci dovolit nám uspokojit potřeby obyvatelstva. Již od teď musíme zvýšit výnosy zaváděním inovací,” řekl Orujov. Ex-ministr se domnívá, že je také nezbytné zlepšit kvalitu půdy v Ázerbájdžánu.

V lednu až červenci 2018 dosáhl objem výroby zemědělských produktů v Ázerbájdžánu 4,1 miliardy manátů, což je o 6,5 procenta více než ve stejném období loňského roku. Během tohoto období vzrostl objem produkce v odvětví chovu hospodářských zvířat o 2,5 procenta (na 2,09 miliardy manátů) a objem produkce v oblasti rostlinné výroby vzrostl o 11 procent (na 2,01 miliardy manátů).

KONTAKTUJTE NÁS

Napište nám

 

info@ea-coc.com

NAŠE ADRESA

Evropsko-Ázerbájdžánská obchodní komora z.s.
Jana Masaryka 252/6,
120 00 Praha 2
IČO: 059 05 052

OBCHODNÍ INFORMACE

zapsaná v rejstříku vedeném u
Městského soudu v Praze,
spisová značka L 68064,
právní forma spolek