Evropsko-Ázerbájdžánská obchodní komora pořádala přednášku o Ázerbájdžánu pro žáky základní školy

V pondělí 8. dubna 2019 se uskutečnila zeměpisná přednáška pro žáky 7. a 8. ročníku ZŠ Ruda nad Moravou o Ázerbájdžánu. Přednášejícím byl Mgr. Eldar Valiyev, tajemník Evropsko-Ázerbájdžánské obchodní komory, který taktéž přednáší na Univerzitě Karlově v Praze dějiny Ázerbájdžánu od starověku až po současnost. V přednáškách se zaměřuje na moderní dějiny a události 20. století, které měly vliv na dnešní ázerbájdžánskou národní identitu.

Eldar Valiyev podal žakům stručný přehled o dějinách Ázerbájdžánu počínaje dobou kamennou až po současnost. Během přednášky zdůraznil, že stejně jako Česká republika i Ázerbájdžán vyhlásil v roce 1918 první republiku – Ázerbájdžánskou demokratickou republiku, avšak o dva roky později území obsadila rudá armáda a v roce 1921 byla tato zakavkazská republika začleněna do tehdejšího Sovětského svazu. Novodobé dějiny samostatné Ázerbájdžánské republiky se pak datují od roku 1991.

Žáci se také dozvěděli o nejvýznamnějším ázerbajdžánském svátku, který se slaví 20. a 21. března. Ázerbájdžánci a některé další národy v tomto termínu neoslavují pouze začátek jara, ale také začátek nového roku. S tím je spojený Novruz, tedy tradiční perský svátek, který oslavuje nové začátky a má kořeny v monoteistickém náboženství zarathuštrismu. Svátek Novruz, který lze přirovnat ke křesťanským oslavám Vánoc či Velikonoc, je v Ázerbájdžánu 3 tisíce let trvající tradicí

Prostřednictvím prezentace přiblížil Eldar Valiyev žákům kulturní tradice Ázerbájdžánu. Poté studenti dostali propagační materiály, o které byl veliký zájem a čekalo na ně ještě jedno překvapení. Každý mohl ochutnat pachlavu, tedy tradiční ázerbájdžánský zákusek z listového těsta, medu a vlašských oříšků.

Přednáška, po které probíhala velmi zajímavá diskuse, zaujala nejen žáky, ale i vyučující.

KONTAKTUJTE NÁS

Napište nám

 

info@ea-coc.com

NAŠE ADRESA

Evropsko-Ázerbájdžánská obchodní komora z.s.
Jana Masaryka 252/6,
120 00 Praha 2
IČO: 059 05 052

OBCHODNÍ INFORMACE

zapsaná v rejstříku vedeném u
Městského soudu v Praze,
spisová značka L 68064,
právní forma spolek