Světová banka navrhuje řešení pro rozvoj ázerbájdžánského zemědělství

Ačkoliv primární funkcí zemědělství je produkce potravin a surovin, je také důležité pro zajištění ekologické rovnováhy, zvýšení úrovně socioekonomického rozvoje ve venkovských oblastech a ochranu venkovského životního stylu.

Světová banka (WB) má mimořádnou roli v projektech realizovaných v rámci zemědělských reforem v Ázerbájdžánu. Při prezentaci zprávy o hodnocení rizik v zemědělském sektoru Ázerbájdžánu odbornice WB pro zemědělství Sandra Brock hovořila o pěti řešeních pro rozvoj zemědělství v Ázerbájdžánu navržených Světovou bankou.

Řešení předpokládají využití přesných zemědělských technologií vhodných pro místní strategie řízení rizik i klima, usnadnění přístupu malých zemědělských podniků na trhy, diverzifikaci vývozních trhů, zvýšení bezpečnosti potravin a zlepšení vzdělávání v této oblasti.

Banka takto pomůže Ázerbájdžánu zvýšit produktivitu v zemědělství. Ve srovnávacích číslech produkuje jeden zemědělec v Ázerbájdžánu třikrát méně než stejný zaměstnanec Turecka a 6krát méně než stejný zaměstnanec v Polsku.

V současné době se na zemědělství podílí 37-40 % obyvatel země. Ázerbájdžán věnuje rozvoji zemědělství velkou pozornost. V důsledku přijatých opatření vzrostla produkce zemědělských produktů za posledních 15 let 1,7 krát a za prvních devět měsíců běžného roku o 4,3 procenta. Podíl zemědělských produktů v zahraničním vývozu Ázerbájdžánu činí více než 47 procent. Podíl zemědělství na celkovém HDP země je asi 6-7 procent.

KONTAKTUJTE NÁS

Napište nám

 

info@ea-coc.com

NAŠE ADRESA

Evropsko-Ázerbájdžánská obchodní komora z.s.
Jana Masaryka 252/6,
120 00 Praha 2
IČO: 059 05 052

OBCHODNÍ INFORMACE

zapsaná v rejstříku vedeném u
Městského soudu v Praze,
spisová značka L 68064,
právní forma spolek